· 

Wratten

Wat zijn wratten?

Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen. Soms zien ze er een beetje bloemkoolachtig uit. Ze komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Voetwratten doen soms pijn bij staan of lopen. Dit zijn de meest voorkomende wratten, maar behalve deze wrat zijn er ook nog andere soorten wratjes. Twijfel je of het een (gewone) wrat is, dan kan je dit laten beoordelen door de huisarts.

 

Wat is de oorzaak van wratten?

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet.

Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat u wratten krijgt van zwembaden, openbare douches, of van sporten op blote voeten. We weten niet goed hoe wratten zijn te voorkomen.

Als u éénmaal één wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert of bijt kan dat zorgen voor verdere verspreiding (met andere woorden, het kan dus besmettelijk zijn)

 

Kunnen wratten kwaad?

Wratten kunnen geen kwaad. 

Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft.

Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. 

Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.

 

Hoe gaan wratten weg?

Als u weinig last heeft van de wratten kunt u het beste afwachten en niets doen.

De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar. Na 2 jaar zijn bij twee derde van de mensen alle wratten verdwenen. Een enkele keer blijven ze veel langer zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet. 

 

Er zijn middelen die u zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Het is niet bewezen dat deze zelfzorgmiddelen helpen, maar ze kunnen ook geen kwaad. 

 

Voorbeelden van zelfzorgmiddelen zijn:

  • Middelen met salicylzuur (meestal 17%);
  • Middelen die de wrat bevriezen. Deze middelen bevatten dimethylether;
  • Middelen met andere werkzame stoffen, zoals TCA, MCA of mierenzuur.

Heeft u veel last van uw wratten, zoals pijn of irritatie? Dan kunt u naar de huisarts of pedicure gaan voor behandeling. Wratten zijn moeilijk te behandelen. Ook de behandeling van de huisarts/pedicure laat de wratten lang niet altijd verdwijnen. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.