Voetreflexmassage

 

Druk, druk en nog eens druk. Soms met rennen en vliegen, soms met piekeren. Lopen we heel de dag rond in die mooie hakjes of in de stugge (werk)schoenen. Of hebben we net een uurtje ons in het zweet gewerkt in die gympen/sneakers. Aan het eind van de dag is het dan ook heerlijk om die schoenen aan de kant te gooien en lekker onderuit te gaan, met de voeten omhoog, op de bank. Even weer tot rust komen!

 

Het kan zijn dat je weer lekker bijkomt en echt tot rust komt. Maar het kan ook zo zijn dat je toch blijft piekeren of last blijft houden van allerlei emoties (denk aan boosheid, stress, verdriet etc) en deze maken, al dan niet ongemerkt, blokkades in je lichaam. Of blijven de pijnklachten die je had aanhouden. Bijvoorbeeld in je voeten, kramp in je benen, pijn in je hoofd etc.  Heel vervelend allemaal! Maar wist je dat voetreflexologie je kan helpen om weer beter in je vel te komen en klachten kunnen verlichten?!

 

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een aanvullende eeuwenoude geneeswijze, die erop gericht is om lichaam en geest met elkaar te verbinden en een geheel te laten vormen. Een voetreflexmassage kan een ontspannende therapie zijn voor jong en oud, voor klachtenbehandeling of ontspanning en voor preventie van problemen van fysieke of mentale aard. Spanningen en bepaalde gedachtepatronen kunnen blokkades veroorzaken, waardoor de energie niet meer vrijelijk kan stromen. De balans tussen lichaam en geest raakt verstoord.

 

Alle organen, klieren en weefsels hebben zenuwuiteinden in de voeten. Voetreflexmassage geeft deze zenuwuiteinden impulsen. Daardoor gaat de energie weer stromen en wordt de natuurlijke balans weer hersteld. De voetreflexologie geneest niet; maar door de behandeling wordt het natuurlijke, zelf genezend vermogen van het lichaam hersteld en keert de energie en balans weer terug. Je voelt je weer fit en als herboren.

 

Verschil tussen voetreflexmassage en voetreflextherapie

Om jezelf therapeut te mogen noemen en doelgericht klachten te mogen behandelen moet je eerst een 4jarige HBO opleiding voetreflexologie volgen. Er zijn voor de te behandelen klachten ook aparte behandeltechnieken. Een voetreflex therapeut behandeld met name de voeten en onderbenen maar kan ook afhankelijk van de klacht je armen, handen, oren en/of gezicht behandelen. Er zijn ook reflexzone therapeuten die alleen het gezicht (gezichtsreflexologie), de oren (oorreflexologie) of de handen (handreflexologie) behandelen. De behandelingen worden dan ook vaak vergoed door je zorgverzekering.

Bij de opleiding voor voetreflexmassage leer je om met deze vorm van massage bij de dragen aan ontspanning van het lichaam. Het kan wel zorgen dat bepaalde klachten verlichten, zoals hoofdpijn, of slaap je weer lekker. Het word meestal niet vergoed door je zorgverzekering.

 

Voetreflexzonemassage

Je hoeft niet direct klachten te hebben om een massage te ondergaan. Massage werkt ook preventief. Voetrefexmassage brengt vastzittende levensprocessen weer op gang. Als een orgaan niet goed functioneert wordt dat in je voeten herkend. De plek op je voet die correspondeert met het betreffende orgaan kan pijnlijk aanvoelen tijdens de massage. Deze pijn ontstaat omdat de energiestroom blokkeert. Door de massage wordt de stroom weer op gang gebracht. Afvalstoffen worden afgevoerd en voedingstoffen worden aangevoerd. Je energie gaat als het ware weer stromen als gevolg van de massage.

 

Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Voetreflexmassage werkt vooral ontspannend, stressverlagend en het geeft tevens nieuwe energie. Vastzittende energie komt weer vrij. Ze stroomt weer naar plaatsen waarvan de toevoer geblokkeerd was.

Voetrefexmassage ondersteunt ook in emotionele periodes. Door aanraking ga je je beter voelen en zal je kunnen ontspannen.

Het is een massage geschikt voor iedereen, zowel voor jong als voor oud.

 

Voetreflex technieken versus massage technieken

Bij een massage wordt met rustgevende bewegingen van de handen, ontspanning gecreëerd door de spieren, pezen en gewrichten te masseren door middel van het strijken, kneden en roteren. Hierin worden veel vloeiende bewegingen gebruikt zoals effleurage. Vaak wordt er geen pijn ervaren maar wel dat een gebied stijf en gespannen is. In een voetmassage wordt ook gebruik gemaakt van deze technieken.

 

Daar waar massage meer op de oppervlakte blijft gaat reflexologie de diepte in. In de voetreflexologie wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals een ‘eb en vloed’ beweging met de duim (de duim loopt als een rups over een reflexzone heen en voelt zo de textuur onder de huid), drukkende en trillende bewegingen, maar ook ontspannen grepen zoals strijken en kneden. Zo is een voetreflex behandeling vaak een combinatie van reflexologie en een voetmassage.

Er wordt in de voetreflexologie op specifieke zones ingewerkt. Een voetreflex therapeut gaat er bijvoorbeeld vanuit dat een zone op de voet onder de kleine teen, correspondeert met je schouder. Kortom: de reflexzones corresponderen met organen in je lichaam.

 

Een voetreflexbehandeling is vaak ontspannen maar sommige zones kunnen ook aanvoelen als een ‘weldadig gevoel van pijn’, door menigeen ook wel omschreven als een ‘lekkere pijn’. Dit gevoel verdwijnt als de zone is vrijgemaakt.

 

Er is inmiddels ook door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat reflexologie werkt.

 

Zelf ervaren?

Wil je zelf ook ervaren hoe het is om deze behandeling te ondergaan? Je kan vanaf nu een afspraak hiervoor inplannen.

 

Belangrijk: het is belangrijk dat je gezond bent.

Ook mag je niet in het 1e trimester van je zwangerschap zitten.

 

De massage kan geen klachten veroorzaken, echter kan het wel problemen die nog niet aan de oppervlakte zijn sneller laten opkomen.

 

Toch klachten met de gezondheid, zoals bijvoorbeeld diabetes of ontstekingen, vraag je huisarts om toestemming!

 

Heb je door bepaalde klachten/gezondheidsproblemen de pech dat je niet de gehele voetreflexmassage mag ondergaan, dan kan ik wel een voetmassage uitvoeren met de ontspannende grepen zonder verder de zones te bewandelen.

 

Voor de 1e behandeling zal er nog eea gevraagd worden (al dan niet per mail voor de afspraak) en zal ik vragen het formulier te ondertekenen dat alles naar waarheid is ingevuld.

 

Na de behandeling zullen de voeten ook nog een korte afsluitende intuïtieve massage krijgen met een lekkere basisolie (amandel) aangevuld met een etherische olie. Ook de etherische olie draagt bij aan verbetering van lichamelijk en geestelijk welbevinden.

 

Voor je weggaat krijg je ook een flesje water mee. Het is belangrijk om de dag van de behandeling goed te blijven drinken omdat afvalstoffen los worden gemaakt en deze moeten afgevoerd worden.