· 

Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Doet je been, voet of bil steeds vaker en sneller pijn tijdens het lopen? Dan heb je mogelijk last van claudicatio intermittens, ofwel: etalagebenen. In Nederland krijgt één op de vijf 50-plussers deze vaataandoening. De oplossing? Nog meer lopen!

 

Als je last hebt van etalagebenen, zijn de slagaders in je been vernauwd of ‘verkalkt’. Op zich is deze aderverkalking een natuurlijk verouderingsproces. Met de jaren worden de wanden van onze slagaderen steeds dikker en stugger en gaan ze aan de binnenkant verkalken. Een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, roken, diabetes en erfelijkheid kunnen dit proces echter versnellen, wat levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Zo vergroten dichtslibbende aderen de kans op een beroerte en een hartinfarct. Maar je kunt er dus ook etalagebenen van krijgen.

 

Zo herken je etalagebenen

Als de slagaderen in je been vernauwd raken, merk je dat tijdens het lopen. Je kunt een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in je benen ervaren. Maar ook je voet, kuit, dijbeen of bil kunnen anders aanvoelen. Sommige mensen krijgen last van een koud gevoel in hun voet.

Heel kenmerkend voor etalagebenen: als je stilstaat, verdwijnen de klachten. Daar heeft de vaatziekte zijn naam ook aan te danken, omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is. Maar loop je weer verder, dan krijg je snel weer last. Na verloop van tijd kun je ook ’s nachts pijn in je been krijgen. Hoe kouder het is, hoe meer klachten je over het algemeen krijgt. Dit komt doordat de bloedvaten  door kou meer en sneller samentrekken en de aderen dus meer vernauwen.

 

Diagnose

Als je vermoedt dat je etalagebenen hebt, kun je dit laten onderzoeken door je huisarts. Hij of zij kan de bloeddruk bij je armen vergelijken met de bloeddruk bij je enkels. De bloeddruk bij je armen is altijd iets hoger. Maar als je een bloedvatvernauwing in je been hebt, is het verschil duidelijk groter. Je zult dan bloedverdunners krijgen om de kans op bloedstolsels in de bloedvaten te verkleinen. Je moet deze medicijnen in principe de rest van je leven innemen.

 

Zo verminder je de pijn

Eenmaal verkalkte aderen kunnen niet meer ‘ontkalken’. Toch kun je veel doen om de pijn tijdens het lopen te verminderen en erger te voorkomen, ook in de rest van je lichaam. Het belangrijkste is dat je de doorbloeding in je benen goed op gang houdt. Dat betekent: stoppen met roken (dit is funest voor je vaten), verzadigde vetten vervangen door gezonde vetten en, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt, vooral veel lopen! Door te wandelen raken je kleinere bloedvaten beter doorbloed en als je dit geregeld doet, zullen deze kleine bloedvaten steeds meer het werk van de vernauwde vaten overnemen.

 

Wandeloefeningen

Heb je veel pijn? Pak het dan als volgt aan.

– Wandel net zo lang totdat je klachten krijgt, en loop dan nog tien stappen door. Wees niet bang voor pijn. Pijn is niet prettig, maar volgens artsen kan het in dit geval echt geen kwaad.

– Rust uit totdat de klachten verdwenen zijn.

– Herhaal deze oefening nog een paar keer, tot een kwartier of halfuurtje.

– Doe dit drie keer per dag, minimaal drie keer per week (liefst elke dag).

 

Na een paar weken tot maanden zul je merken dat je steeds wat verder kunt lopen. Je kunt ook looptraining volgen, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit geeft vaak betere resultaten, ook omdat zelfstandig wandelen voor veel mensen moeilijker vol te houden is.

 

Bron: thuisarts.nl, Hartstichting