· 

Veiligheidsschoenen, inlegzolen en aansprakelijkheid

Gecertificeerde veiligheidsschoenen

Aan de veiligheid van je werknemers kun je geen concessies doen. Veiligheidsschoenen beschermen hen als er bijvoorbeeld een zwaar voorwerp op hun voet komt, of als ze op een scherp voorwerp stappen. Ze moeten daarom voldoen aan de Europese Normen voor beroepsschoeisel. Gebruikt je werknemer een eigen inlegzool in zijn veiligheidsschoen, dan heeft dat gevolgen voor de bescherming van met name de tenen en de hiel en voor de elektrisch isolerende werking en antistaticiteit.

 

Belang van goed schoeisel

Maar: schoenen draag je niet alleen voor de veiligheid. Ze hebben ook invloed op je lichamelijke gezondheid. Wie schoeisel draagt dat niet goed zit, kan last krijgen van voetklachten, kniepijn, spierpijn, rug- en knieklachten, maar ook van zweetvoeten, likdoorns, ingegroeide teennagels en ga zo maar door.

 

Steunzolen en gezondheid

Je voeten zijn letterlijk je basis. Staan je voeten niet goed, dan heeft dat gevolgen voor de rest van het lichaam. Mensen met voetafwijkingen, scheefstand en klachten aan knieën, rug, nek of schouders krijgen daarom vaak het advies om steunzolen te laten aanmeten. Maar ook mensen met aandoeningen als diabetes of mensen met likdoorns en andere huidproblemen aan de voet kunnen baat hebben bij steunzolen. Steunzolen worden helemaal op maat gemaakt.

Een op de zeven medewerkers kan zonder een goed aangemeten steunzool niet goed functioneren. Een verkeerde stand van de voeten kan, vooral bij staande beroepen, leiden tot allerlei klachten, zoals peesontstekingen, knieklachten of pijn in de heup en rug. Jaarlijks leidt dit tot flink veel ziekteverzuim en forse extra kosten voor de werkgever.

 

De idelae veiligheidsschoen

De ideale veiligheidsschoen is comfortabel, heeft een goede pasvorm, biedt de mogelijkheid tot individuele schoencorrecties én voldoet aan de EN-normen voor een goede bescherming bij incidenten.

Bestaan zulke veiligheidsschoenen? Gelukkig wel! In nauwe samenwerking met diverse producenten van veiligheidsschoenen levert Kemerink in het Expertisecentrum Voet & Beweging een combinatie van een inlegzool en een veiligheidsschoen die voldoet aan alle eisen. De combinatie heeft de benodigde CE-certificering. Dat is prettig voor de werknemer, die voortaan schoenen kan dragen die zorgen voor zowel veiligheid als gezondheid. En het is ook prettig voor de werkgever, want die dekt hiermee het aansprakelijkheidsrisico op veiligheidsschoenen af.

 

INCOMPANYWORKSHOPS

Optimaal voet- en bewegingscomfort op de werkvloer begint met kennis over voet- en bewegingsklachten en het voorkomen ervan. Onze experts – waaronder registerpodologen, fysiotherapeuten, podotherapeuten en orthopedisch schoentechnologen – organiseren diverse praktische incompanyworkshops, zoals:

Pijn- en blessurevrij op de werkvloer: voorkomen, trainen en behandelen

Duurzame mobiliteit: training core & foot stability

 

Bron: expertisecentrum Voet & Beweging

www.voetenbeweging.nl